2015. március 29., vasárnap

Töltött(?) káposzta füstölt oldalassal

A cím egy kicsit félre vezető lehet, mivel szó sincs töltésről, csak töltelékről. Számomra a mai napig rejtély, hogy annak idején Anyukám miért nem töltötte káposzta levélbe a húsgombócokat. Ennek ellenére mindig töltött káposztának hívtuk. Ma már, azt hiszem nem is lényeges, a töltelék ugyanaz, csak nincs káposzta levélbe csavarva, viszont néha előfordult, hogy valami füstölt féle került bele, pl. füstölt láb, vagy oldalas, ami igazán megízesítette az elkészült ételt. Én már változtattam a recepten, kevés szalonnát pirítok alá, borral, paradicsom lével meglocsolom.


Elkészítés: 85 perc
Hozzávalók: 8 adag

1,5 kg savanyú káposzta
80 dkg darált sertéshús
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg  füstölt sertésoldalas
1 bögre rizs
2 fej vöröshagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
2 tk őrölt pirospaprika
4 db babér levél
1 tojás
4 ek olaj
5 dl paradicsomlé (házi)
2 db szárított csili paprika
2 dl fehérbor

A darált húst összekeverem a tojással, rizzsel és a finomra vágott vöröshagyma felével, őrölt borssal, pirospaprika felével, sóval és az étolajjal.
Ha szükséges a káposztát átöblítem, kinyomkodom és keresztbe vagdosom.
A szalonnát zsírjára sütöm, megdinsztelem benne a maradék vöröshagymát, félrehúzom, meghintem pirospaprikával, beleöntöm a bort és belekeverem a káposzta harmadát.
Az oldalast a csontok között felvágom és a káposztára rendezem, ezután ráterítem a káposzta másik harmadát.
A húsmasszából olajos kézzel tojásnyi gombócokat formázok, és a káposztára teszem.
A maradék káposztával befedem, beledobom a babért, a csilipaprikát, ráöntöm a paradicsom levet. (Ha nincs házi, egy kis konzerv sűrített paradicsomot elkeverek 3 dl vízben).
Felöntöm annyi vízzel, amennyi teljesen ellepi, és 60 percig fedő alatt főzöm. Nem keverem, csak időnként rázom, forgatom a lábast.
Friss kenyeret és tejfölt kínálok hozzá.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése