2015. március 3., kedd

Francia saláta Strasbourgi tojással

Emlékszem a családi ünnepeken gyerekkoromban, népes vendég sereg gyűlt össze megünnepelni egy születés, vagy névnapot. 6-8 felnőtt és ugyanannyi gyerek. Szerettem, mert a gyerekeknek mindig volt finom szörp és sütemény, a felnőtteknek pedig süti előtt kellett enni valami olyat, amit gyerekként nem annyira szerettünk. Hát persze, a süti sokkal finomabb volt! De később rájöttünk, hogy nem csak süti van a világon, hogy egy-egy hidegtál is lehet ínycsiklandozóan finom :)



Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 8 adag

Francia saláta
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 db burgonya
1 db alma
3 db csemege uborka
20 dkg zöldborsó
3 dl tejföl, vagy joghurt
3 ek házi majonéz
1 ek mustár
1 kávéskanál porcukor
1/2 citrom leve
0,2 dl száraz fehér bor
őrölt fehér bors

A répát, fehérrépát és burgonyát meghámozom, apró kockára vágom és enyhén sós vízben kb. fél óra alatt, puhára főzöm.
Ha friss, vagy mirelit zöldborsót használok, akkor azt is a zöldségekkel együtt főzöm, ha konzerv, akkor csak a végén adom a salátához.
Ha minden megfőtt, leöntöm a vizet róla és hagyom kihűlni.
Amíg fő a zöldség elkészítem az öntetet.
A tejfölhöz adom a majonézt, mustárt, porcukrot citromlevet és a bort. Borsozom és jól összekeverem.
Az alma magházát kivágom, és az uborkával együtt apróra vágom. A konzerv zöldborsót lecsepegtetem.
Ha kihűlt a zöldség, mindent az öntetbe forgatok és fogyasztásig hűtőben tárolom.




Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 8 adag


Strasbourgi tojás
8 db tojás
10 dkg vaj
15 dkg liba májkrém
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
snidling ízlés szerint


A tojásokat 8-10 perc alatt keményre főzöm, megtisztítom, hosszában kettévágom.
A sárgáját kikanalazom, a puha vajjal, libamájkrémmel, sóval, pici borssal habosra keverem, végül az apróra vágott snidlinggel elkeverem.
Az így elkészített krémet a félbevágott tojásokba töltöm és saláta levelekre rakom.
Fogyasztásig hűtőbe teszem.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése