2015. december 30., szerda

Kókusz kocka

Egy igazi retro sütemény. Nálunk, már a hetvenes években nem volt nélküle semmilyen családi névnap, vagy születésnap. Még akkor is gyorsan elkészíthető volt, ha a piskótát is magunk készítettük. A legtöbbször viszont megvettük a kész piskóta lapot, amit csak fel kellett kockázni, bemártani a kakaós masszába és meghengergetni a kókusz reszelékben. Kiadós volt, olcsó és finom. Ma már olajos piskótát sütök, ami sokkal ízesebb, szaftosabb, nem száraz a tésztája. A kakaós masszát meg lehet bolondítani kevés rum aromával, vagy felnőttek részére akár rummal is készülhet.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 33x20 cm tepsihez

A piskótához:
15 dkg kristálycukor
5 dkg porcukor
25 dkg finomliszt
1 dl tej
1 dl olaj
1 csipet só
3 db tojás
1 cs sütőpor
Az öntethez:
20 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
2 ek kakaópor
0.5 dl tej
A beforgatáshoz:
20 dkg kókuszreszelék

A piskótához a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verem.
A sárgájákat habosra keverem a kristálycukorral, majd elkeverem benne a tejet, olajat és egy csipet sót.
A lisztet elkeverem a sütőporral, majd fokozatosan a tojásos masszába szórva csomómentesre keverem.
Végül óvatosan beleforgatom  a kemény fehérjehabot.
Egy közepes méretű tepsi alját kivajazom, kilisztezem, beletöltöm a tésztát, elsimítom a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Tűpróba!
Sütés után azonnal kiborítom a tepsiből, és egy rácsra borítva hagyom kihűlni. Ha kihűlt a tészta felkockázom.
Az öntet hozzávalóit egy edénybe mérem és felforralom.
Ha langyosra hűlt az öntet, a piskótakockákat belemártom a csokiöntetbe, majd meg forgatom a kókuszreszelékbe.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése