2015. május 26., kedd

Meggyszósz

A gyümölcsökből készített szószok kedveltek voltak, de annak idején, csak idényben készültek, így cseresznye és meggyszósz, vagy egres (piszke, köszméte, pöszméte) szósz csak nyár elején, almaszósz nyáron és ősszel került asztalunkra. Elmaradhatatlan körete a petrezselymes krumpli és feltétje a vasárnapi levesben megfőtt hús volt, ezért ezeket általában hétfői napokon ettük.


Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 6 adag


1 kg meggy
1 kávéskanál fahéj
1 db citrom
5 ek cukor
1 dl száraz vörösbor
1 csipet só
2 dl tejföl
2 dl tejszín
3 ek keményítő



A meggyet megmosom, kimagozom, hozzáadom a cukrot, fahéjat, citromlevet, a vékonyan levágott citromhéjat, vörösbort, csipet sót, felöntöm 2 l vízzel, felforralom és 10 perc alatt puhára főzöm.
Közben a tejföl, és tejszínt simára keverem a keményítővel. Ha a meggy megfőtt, hozzáadom a habarást és állandóan kevergetve besűrítem.
Petrezselymes krumplival és főtt, vagy sült hússal tálalom.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése