Uborka saláta kígyóuborkából
A saláta készítés általános szabályai: a salátának valót nyersen legyalulni, vagy felszeletelni, besózni, ezután 0,5-1 órát pihentetni. A saláta léhez 1-2 dl vízhez ízlés szerint ecetet és cukrot keverni. Mi az uborka salátának savanykásabb, míg a fejes salátának, a paprika és paradicsom salátának édeskésebb saláta levet készítettünk. Amikor az uborka kiengedte a levét, jól kinyomkodni, beletenni a saláta lébe, zúzott, vagy apróra vágott 1-2 gerezd fokhagymával megszórni és alaposan elkeverni az egészet. Tetejét pirospaprikával és őrölt borssal meghinteni.
Gyermekkorom uborkasalátája
Abban az időben még nem volt kígyóuborka, így a salátát is úgynevezett salátauborkából készítettük. Ezt meg kellett hámozni és a két végét levágni, emlékszem meg kellett nyalni a végeit nem keserű-e? Ha keserű volt addig vágtuk le belőle, még sikerült megszabadulni a keserű résztől, rosszabb esetben az egész uborkától. A továbbiakban ugyanúgy készült mint a ma divatos kígyóuborkából.
A 70-es években Lengyelországban jártam, ahol tejfölösen ették az uborkasalátát. Ettől kezdve nálunk is többször került az asztalra így.
Persze a tavaszi első saláta nem az uborka volt, hanem a galambbegy, amit a fejes saláta követett. Mindkét saláta elengedhetetlen társa volt a tojásos nokedlinak. Amikor tavasszal megjelentek a piacon, beindult a tojásos nokedli idény egészen nyár végéig. Majd megjelent az uborka, a paprika, a paradicsom, a káposzta, és a saláták végeláthatatlan sora készült belőlük.
Fejes saláta
A fejes salátához cukros ecetes saláta levet készítek. A salátát leveleire szedem megmosom, jól lecsepegtetem és még kisebbre tépkedem, mielőtt beleforgatom a saláta lébe. A saláta rövid idő alatt összeesik (megszottyad) a lében, ezért csak annyit teszek bele amit azonnal elfogyasztunk.
Paprika és paradicsom saláta
Hozzávalók: 4 adag
1 db vöröshagyma
1 csomó újhagyma
4 db paprika
4 db paradicsom
ízlés szerint cukor
ízlés szerint ecet
1-2 ek étolaj, vagy olíva olaj
só
A vöröshagymát félfőre vágom, az újhagymát vékonyra szeletelem.
A paprikát legyalulom, vagy 2 mm vastagra szeletelem a hagymával együtt besózom és 1 órát állni hagyom.
Egy tálban összekeverem a cukrot, az ecetet kb. 3 dl vízzel, hogy ízlés szerint édes-savanykás legyen.
Beleteszem a kinyomkodott hagymát és paprikát és a tetejére karikázom a paradicsomot, amit kicsit belenyomkodok az ízesített lébe.
A tetejét megszórom a felszeletelt újhagyma zöldjével és meglocsolom olajjal.
Pár órára hűtőbe teszem.
Ősz vége felé kezdődött a cékla saláta ideje, gyerekként a céklát mindig megfőztük és csak salátának ismertük. Ma már a céklából számtalan ételt készítek, levest, köretet, vagy nyersen lereszelve salátát.
Cékla saláta
Elkészítési idő: 40 perc
1 kg cékla
5 dkg torma
1 mk őrölt kömény
ízlés szerint ételecet
ízlés szerint cukor
A céklát megmosom és kuktában kevés vízben 20 perc alatt megfőzöm, majd leöntöm a főzővizet, kihűtöm és megpucolom oly módon, hogy kézzel ledörzsölöm a héját.
A tormát meghámozom és vékony szeletekre vágom.
Egy arra alkalmas tálban a hozzávalókból saláta levet készítek.
Cukor nélkül is készíthető, mert a cékla önmagában is édes.
A megpucolt céklát 2-3 mm vastagságú szeletekre vágom és elkeverem a salátalében.
Tálalás előtt pár órát pihentetem.
Hűtőszekrényben lezárt edényben több hétig eltartható.
A káposzta salátát egész évben lehetett készíteni. Az első nyári káposztákból kimondottan friss, zsenge, "zöldízű" saláta készült, még a téli káposztából egy sokkal testesebb, a káposzta ízét jobban visszaadó erőteljesebb saláta lett.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók: 8 adag
1 fej káposzta
cukor
ecet
őrölt kömény
só
A káposztát negyedelem, a torzsáját kivágom és vékonyan felszeletelem, vagy legyalulom.
Besózom és 1 órát állni hagyom.
5 dl vízhez ízlés szerint ecetet és cukrot adok, megszórom őrölt köménnyel és felforralom.
A lesózott káposztát jól kinyomkodom, egy tálba teszem, leforrázom a salátalével.
Ha kihűlt tálalom.
Lezárt befőttes üvegben hűtőben hetekig eláll.
Káposzta saláta újhagymával |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése