Annak idején, úgy 50-60 évvel ezelőtt a leveseinkre is ugyanaz vonatkozott, mint a főzelékekre. Zöldbab, zöldborsó, karfiol, fejtett bab, stb. csak nyáron került levesbe, amikor idénye volt. Ugyan lehetett kapni üveges konzerveket, de azt nem szerettük, fagyasztott pedig még nem volt. Így télire maradtak a száraz hüvelyesek meg a teleltethető zöldségek, nyáron viszont kánaán a friss alapanyagokból.
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag
50 dkg zöldbab
2 ek zsír
1 ek finomliszt
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 csokor petrezselyem zöld
ízlés szerint só
1 db tojás
5 dkg vaj
2-3 ek rétesliszt
A zsíron világosra pirítom a finomlisztet, majd beleszeletelem a fokhagymát, meghintem pirospaprikával, elkeverem, felöntöm 2 l vízzel, beleteszem a felaprított zöldbabot, sózom és puhára főzöm.
A tojásból vajból réteslisztből, pici sóval közepes lágyságú tésztát keverek, kiskanállal beleszaggatom a levesbe és 10 perc alatt készre megfőzöm.
Tálalás előtt meghintem apróra vágott petrezselyem zölddel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése