Krumplilevest sűrűn ettünk gyerekkoromban, de a húsvéti sonka főzőlevéből készítettet évente csak egyszer.
Kincs volt az már akkor is, fel is használtuk minden cseppjét, a Húsvét utáni héten bab főzelék, lencseleves és a már említett krumplileves, amíg el nem fogyott. Akkor nem is tehettünk mást, lévén csak a pince volt alkalmas hűtésre, bezzeg ma fagyasztóban akár fél évig is tárolhatjuk, és akkor használjuk fel, amikor akarjuk. Ma 6-7 decinként lefagyasztva tárolom, ehhez a leveshez is használtam.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 4 adag
1 kg burgonya
1 db vöröshagyma
2 ek zsír (kacsa, liba, sertés)
1 tk pirospaprika
1 ek finom liszt
1 szál zeller zöld
1 csokor petrezselyem zöld
5-6 dl sonka főzőlé
só
Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem a zsíron, majd megszórom liszttel.
Állandóan kavargatva világosra pirítom, félrehúzom a tűzről, elkeverem benne a pirospaprikát, hozzáadom a megtisztított és kockára vágott krumplit, felöntöm 1 liter vízzel.
Beleteszem a sonkalét, ha fagyos megvárom még felolvad, szükség szerint sózom és addig főzöm, még a krumpli megpuhul.
Végül belekeverem a tejfölt, megforralom és tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése