Nem is volt ilyen széles választék, mint napjainkban, aztán meg amit lehetett kapni az bizonyos mértékig feldolgozott volt, ezért drágább is volt és nem utolsó sorban az akkori emberek még ódzkodtak tőle, mondván, hogy mégse friss.
Többek között ezért fejtettük a borsót, fejtőbabot, száraztuk a sóskát, spenótot, aprítottuk a zöldbabot és még sorolhatnám azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amiket pont ezek miatt minden évben akkor ettünk, amikor annak idénye volt.
A fagyasztásnak köszönhetően, ma már egész évben ehetünk nem szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, aminek még az az előnye is megvan, hogy konyhakész állapotban vásároljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók: 6 adag
40 dkg sóska (friss, vagy fagyasztott)
3 ek olaj, vagy vaj
2 ek finomliszt
3 dl tej
1 pohár tejföl
cukor
só
A sóskát leszárazom és több vízben átöblítem, majd lecsöpögtetem.
1 ek olajon, vagy zsíron fedő alatt megpárolom, közben párszor megkeverem.
A maradék zsírból, vagy olajból és a lisztből világos rántást készítek.
Hozzáadom a megpárolt sóskát, vagy ha fagyasztottat használok amit előzőleg kiolvasztottam, azt is most adom hozzá.
Felöntöm tejjel, elkeverem és felforralom.
Ha nagyon sűrű, vízzel hígítom, ízesítem sóval és cukorral. Aki nem szereti, ha darabos a sóska, botmixerrel simára turmixolhatja.
Amikor felforrt elkeverem benne a tejfölt, egyet forralok rajta és tálalom.
Általában csak főtt krumplival tálalják, viszont sok féle feltétet kínálnak mellé, úgymint főtt hús, tükörtojás, tojásrántotta, sült hús, kolbász, virsli,, bundás kenyér, virslis omlett, főtt tojás, buggyantott tojás stb.
Sóskamártás buggyantott tojással és főtt krumplival |
Sóskamártás virslis omlettel és főtt krumplival |
Pont ma készítettem, mert kizöldellt újra a kertben a sóskám. Vajas-tejes tört krumplival tálaltam és apróra vágott (paprikás) pirított hagymával szórtam meg a tetejét. De finom volt!!! :)
VálaszTörlésA sóskához is végtelen számú feltét alkalmas. Köszi, hogy ezt megosztottad Velünk!
VálaszTörlésKitűnő, de egy kis fokhagymával nekem ízletesebb és pikánsabb. Ha meg netalán túl híg lenne( pl a fagyasztottból készített ) lehet egy kevés tejbe áztatott, kicsavart kenyérrel sűríteni. Nem rontja el... és köszi a receptet János
VálaszTörlés