2015. február 26., csütörtök

Zöldség leves galuskával

Ez a leves sokféle formában előfordult a családi étlapon, ami az összetevőket illeti. Általában sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller és zöldborsó felhasználásával készült, persze 2-3 alapanyagnál több sohasem került bele egyszerre. Néha került bele karajcsont, vagy csirkemell csont, ami plusz ízt adott a levesnek. A galuskát, anno "egészségtelenül" disznó zsírral készítettük, vajas galuska csak a vasárnapi levesekbe járt.


Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók: 4 adag

1 db karalábé
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 ek zsír
1 ek finomliszt
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál pirospaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
1 szál zeller zöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
1 db tojás
5 dkg vaj
2 ek rétesliszt
1 ek petrezselyem zöld

A zsíron megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a felaprított karalábét és a répákat, belereszelem a fokhagymát, megsózom és fedő alatt 10 percig párolom.
Ezután megszórom finomliszttel, pirítom pár percig, azután meghintem pirospaprikával, elkeverem, felöntöm 1,5 l vízzel, beleteszem a félbevágott paprikát és paradicsomot, a zeller zöldet,  ha szükséges még sózom, borsozom és addig főzöm, amíg a benne lévők megpuhulnak.
A tojásból vajból réteslisztből, petrezselyem zöldből, pici sóval közepes lágyságú tésztát keverek, kiskanállal beleszaggatom a levesbe és megfőzöm.
Tálaláskor tejfölt kínálok mellé.












2 megjegyzés: