2015. április 24., péntek

Töltött paprika

Ez az étel gyermekkoromban igazi idény jellegű étel volt, lévén hogy akkor csak nyáron lehetett paprikát kapni. És ha már paradicsomszósz, az is friss paradicsomból készült. Isteni íze volt! Persze, ha megkívántuk télen sem nélkülöztük, csak egy kicsit szerényebb megjelenésű lett, sűrített paradicsom és a tölteléket sem takarta paprika, csupasz húsgombóc volt, de így is finom volt! Mai napig rendszeresen készítem.


Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók: 4 adag

70 dkg sertés hús (dagadó, lapocka stb.)
4 db tölteni való paprika
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
1 tk majoranna
2 tk pirospaprika
1 kávéskanál őrölt bors
1 bögre rizs
4 ek étolaj
3 ek finomliszt
20 dkg sűrített paradicsom
1 szál zeller zöld
ízlés szerint cukor
ízlés szerint só

A húst -én dagadóból szeretem a töltelékeket- megdarálom, a vöröshagymát apró kockára vágom, és összekeverem a tojással, sóval, borssal, majorannával, 1 tk pirospaprikával, 2 ek étolajjal és a rizzsel.
A paprikát kicsumázom, és lazán megtöltöm a húsos masszával. A paprikák végeit, kereszt alakban bevágom.
A maradékból, vizes kézzel tojásnyi gombócokat formázok, és forrásban lévő, enyhén sós vízben, a paprikákkal együtt, kb. 40 perc alatt megfőzöm. A vízbe 1 szál zeller zöldet rakok.
Közben a maradék olajból és lisztből világos rántást készítek, megszórom a maradék pirospaprikával, beleöntöm a paradicsompürét, elkeverem, és felöntöm a gombócok főzővizével. Csomómentesre keverem, sóval, cukorral ízesítem, belerakom a húsgombócokat, majd jól kiforralom.
Friss kenyérrel, vagy főtt krumplival tálalom.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése