2016. február 18., csütörtök

Rizskoch - Rizsfelfújt

Gyerekként nagyon szerettük a rizskochot, vagy ahogy akkor hívtuk "riskót", mert a mi szemünkben ez sütemény volt. Édes, vaníliás, mazsolás és még lekvárt is kaptunk mellé. Ráadásul a leves után nem kellett megenni még valamit, mert ez volt a második.
Egy baj volt csak vele, Anyu ritkán készítette, mert azt mondta macerás és sokat kell utána mosogatni. Hát, így jártunk gyerekkorunkban!


Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók: 8 adag

3 bögre rizs (60 dkg)
3 bögre víz (0,75 l)
6 bögre tej (1,5 l)
1 db vanília rúd, vagy 2 tk vanília aroma
10 dkg vaj
10 db tojás
5 dkg mazsola
30 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
Tepsi kikenéshez:
zsír, vagy vaj
zsemlemorzsa

A rizst egy csipet sóval és a vízzel addig főzöm állandó keverés mellett, amíg az összes vizet felveszi, majd hozzáöntöm a tejet, a cukor felét, vaníliát és lassú tűzön, lefedve, néha megkeverve, puhára főzöm.
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját kikeverem a vajjal, citrom héjjal és a maradék cukorral.
Ha a rizs langyosra hűlt, hozzáadom a mazsolát, a tojássárgájás masszát és jól elkeverem, majd beleforgatom a fehérjéből vert habot.
Kivajazott és zsemlemorzsával meghintett tepsibe (38x30 cm) öntöm.
Előmelegített sütőben 200 fokon, 50-60 perc alatt készre sütöm. Még a tepsiben forrón szeletelem.
Porcukorral, vagy lekvárral tálalom, de finom vanília- vagy csokoládéöntettel is.










Rizskoch csokiöntettel

1 megjegyzés: