2015. szeptember 26., szombat

Kacsazsír készítése

Aki evett már zsírszalonnából kisütött zsírral megkent zsíros kenyeret, annak nem kell bizonygatni a bolti hidegen sajtolt disznózsír és a zsírszalonnából otthon készített zsír közötti különbséget. Gyerekkoromat végig kísérte a "zsírosdeszka", mivel négyen voltunk fiú testvérek, sok is fogyott belőle. Mikor már kamaszok voltunk, minden évben vágtunk disznót, s ez jó ideig fedezte is a zsír szükségletünket, de amíg ez bekövetkezett, addig is rendszeresen sütöttünk zsírszalonnát. Ugyan ilyen rendszerességgel kisütöttük a kacsa, liba, tyúk, vagy csirke felesleges háját is, amit a mai napig én is megteszek. Akár egy szelet kenyérre kenve, akár főzni vele, százszor jobban esik, mint bármilyen finom "házinak" titulált bolti zsír. Már csak azért is, mert ÉN készítettem!


Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 4 adag

2 marék kacsaháj
0.5 dl tej
0.5 dl vízA történet úgy kezdődött, hogy a vasárnapi leveshez, vettem 60 dkg kacsa szárnytövet. Vehettem volna farhátat, vagy kacsacombot, mindegyiken van annyi felesleges zsíros rész, amire már nincs szükség sem a levesben sem a sültben.
Tehát a túl zsíros részeket levágom róla, a bőrrel együtt.
Ezeket a levágott darabokat felkockázom, egy kisebb serpenyőbe teszem, aláöntöm a vizet és addig pirítom, amíg aranybarna lesz.
Ekkor óvatosan, több részletben, hozzáöntöm a tejet. Vigyázni kell vele, mert könnyen kifut.
Tovább már nem sütöm, megvárom még langyos lesz, tárolóedénybe öntöm, és hűtőszekrényben tárolom.
Egy jó maréknyi kacsahájból, 1-2 dl kacsazsír sül ki.
Friss kenyérrel, lilahagymával, enyhén megsózva, kiváló reggeli, de felhasználható ételek készítésére is.
Azt se feledjük, a kacsa, vagy libazsírral készült szárnyas ételek sokkal finomabbak, mint az étolajjal készítettek.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése